Publicador de continguts

Sanitat premia tres projectes innovadors dels professionals del departament de salut Xàtiva-Ontinyent

Sanitat premia tres projectes innovadors dels professionals del departament de salut Xàtiva-Ontinyent

03/11/2023

Sanitat premia tres projectes innovadors dels professionals del departament de salut Xàtiva-Ontinyen

El Departament de Salut organitza la segonda edició del concurs d'idees innovadores entre professionals de la Salut. Davall el títol de “Jo Innove” es premia la idea més innovadora que millore l'assistència sanitària i seguretat de pacients i professionals. Superada la preselecció del jurat cualificador, “Jo Innove” es prepara per a presentar a votació entre els professionals del Departament les tres idees finalistes d'altres tants equips investigadors i d'innovació.
El concurs compta amb el finançament de la fundació FISABIO i l'Agència Valenciana d'Innovació AVI, així com el suport del laboratori Boheringuer.

El Concurs d'Idees per a la Innovació “Jo Innove”, organitzat pel departament de salut Xàtiva-Ontinyent de la Conselleria de Sanitat, ha posat en marxa la seua segona edició amb l'objectiu central de promoure la cultura de la innovació entre el personal d'este departament sanitari. L'objectiu és incentivar projectes innovadors, donant visibilitat de l'experiència dels i les professionals de la institució i fomentant les bones pràctiques.

Per a això, el concurs invita els professionals de l'àrea de salut a enviar propostes originals i noves com, per exemple, la creació d'aplicacions, idees de negoci o iniciatives assistencials que milloren l'entorn de treball, la seguretat del pacient o la sostenibilitat. La finalitat és visibilitzar i incentivar les experiències i els projectes innovadors dels i les professionals en qualsevol de les seues activitats, funcions i disciplines. 

Respecte d'això, la directora general d'Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, Mariola Penadés, ha ressaltat la importància del concurs, ja que estes idees innovadores “partixen del propi personal sanitari, que coneix de primera mà les millores que podrien implementar-se, i impulsem que es puguen dur a terme”.

El concurs “Jo Innove”, cofinançat per la Generalitat i el Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana, ha valorat una selecció d'una desena de propostes innovadores; iniciatives que van ser avaluades pel jurat el passat 25 d'octubre.

Els projectes finalistes resultants de la deliberació del jurat seran publicats en la pàgina web del concurs durant els pròxims dies. A partir d'eixe moment s'iniciarà una última fase de vot online del públic a través de la pròpia web. En esta fase, qualsevol professional del departament de Xàtiva-Ontinyent pot votar pel millor projecte en cada una de les categories i el 19 de desembre es publicaran les tres idees guanyadores. En la pàgina web del concurs es pot accedir a tota la informació d'esta segona edició de “Jo Innove”:https://joinnove.fisabio.san.gva.es/#inici  .

El laboratori Boehringer oferirà una beca de 3.000 euros per al desenrotllament del projecte guanyador, mentres que el segon i el tercer premi compten amb altres dos beques de menor quantia i un diploma acreditatiu de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO). Els diners es pot utilitzar per a la compra de fungibles, equipament, consultoria, assessoria, publicacions i inscripcions a formació i congressos. El premi es concedix a l'investigador principal del projecte i el seu equip de treball.

Diferents categories

Esta edició del concurs compta amb les categories “Seguretat dels pacients i dels professionals”, “Sostenibilitat ambiental i econòmica” i “Satisfacció dels pacients i els professionals” i s'avalua especialment el valor innovador de les propostes, tenint en compte el seu impacte, factibilitat, viabilitat i novetat. 

L'entrega de premis es realitzarà el 19 de desembre en un acte en el Centre Cultural Caixa Ontinyent en el que s'exposaran els diferents projectes i comptarà amb la presència de la directora general d'Investigació i Innovació, entre altres representants econòmics i socials del territori. Els i les participants del concurs exposaran els seus projectes en este esdeveniment, que també comptarà amb una ponència sobre el valor de la investigació i la innovació en sanitat. 

Mariola Penadés forma part del jurat junt amb el director gerent de l'àrea sanitària, Juan Manuel Campos; la subdirectora econòmica i directora de la unitat Investigació i Innovació del departament, María José Molina; la directora d'Infermeria de l'Hospital d'Ontinyent, Josefa Montell; i la regidora de Sanitat de l'Ajuntament de Xàtiva, Xelo Angulo, entre altres personalitats.

Resultats innovadors reeixits de la primera edició del concurs

De la primera edició del concurs van sorgir diverses idees innovadores que s'estan desenrotllant actualment. Una d'elles consistix en una etiqueta adhesiva reciclable per a la identificació i monitorització dels signes vitals del pacient, com la pressió arterial i la febra. 

Per a la seua aplicació es va realitzar primer un estudi de viabilitat junt amb el Centre d'Investigació i Innovació Tèxtil i Cosmètica AITEX i en l'actualitat s'està duent a terme un prototip amb la col·laboració del personal investigador de l'Institut de Materials Avançats (INAM) de la Universitat Jaume I.

En relació als avanços realitzats fins al moment, cal destacar que esta futura etiqueta constarà d'una comunicació per RFID (ràdio freqüència), un sensor de temperatura d'alta resolució i un sistema de posicionament per geolocalització. 

També està en marxa la producció d'un dispositiu d'arreplega d'orina per a dones, una idea que va guanyar el segon premi de la primera edició del concurs “Jo Innove” i que va aconseguir finançament a través de la convocatòria UNISALUT. Per al seu desenrotllament es va dissenyar un prototip i s'està tramitant actualment la seua protecció per a poder transferir-ho a una empresa i procedir a la seua fabricació amb l'objectiu de provar-ho en pacients.

Una altra de les accions que es realitza anualment per part de la Conselleria de Sanitat, en concret a través de la Fundació FISABIO en col·laboració amb la Universitat de València, és el concurs de vídeos “De Major Vull Ser Com...”. Este concurs està dirigit a estudiants d'Educació Secundària, Batxillerat i Formació Professional amb l'objectiu de promoure vocacions científiques entre els jóvens, a més de visibilitzar el paper de la dona en la ciència. Es concedixen en total 16.000 euros, repartits en huit premis de diverses categories (guió, producció audiovisual, innovació en la selecció del personatge i premi del públic).

També la Fundació INCLIVA, entitat dependent de la Conselleria de Sanitat, realitza anualment des de 2020 una convocatòria d'idees innovadores per al departament de salut Clínico-Malvarrosa a fi de promoure la cultura de la innovació, identificar necessitats de millora en l'assistència del pacient i reconéixer els professionals innovadors. Es concedixen tres premis de 3.000, 2.000 i 1.000 euros, respectivament.

Compartir

Galeria d'imatges

Sanitat premia tres projectes innovadors dels professionals del departament de salut Xàtiva-Ontinyent