Pediatria presenta un assaig clínica per a mitigar el dolor en venopunció pediàtrica mitjançant la realitat virtual com a sedoanalgèsia

                                                   

 

 

 

Xàtiva, 17.3.23

El Servei de Pediatria del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha donat a conèixer els resultats d'un assaig clínic per a mitigar el dolor en pacients pediàtrics durant els procediments amb venopunción utilitzant la realitat virtual com a mètode de *sedoanalgesia.
 
Un equip format per pediatres i infermeres ha realitzat un estudi multicèntric durant dos anys en pacients tant d'atenció primària com d'especialitzada per a aconseguir una sedació i analgèsia no farmacològica que contribueixi a reduir el dolor i l'estrès tant en els pacients com en el professional sanitari que realitza la venopunció.
 
Per a la realització de l'assaig, s'ha comptat amb una ulleres de realitat virtual que se li apliquen al pacient des de l'inici fins al final del procediment on el pacient visualitza un vídeo amb escenes en tres dimensions.
 
Per a això i amb ajuda de l'àrea d'innovació del Departament s'ha emprat la metodologia d'assaig clínic aleatori multicèntric i utilitzat les guies estandarditzades per a extraccions i venopunción pediàtrica. Amb totes aquestes garanties i amb els consegüents consentiments dels tutors, s'ha arribat a la realització de l'assaig que en les seves primeres conclusions afirma que l'ús d'unes ulleres de realitat virtual durant el procediment disminueix significativament la sensació de dolor i el grau d'ansietat del pacient però també del familiar que l'acompanya i la infermeria té una menor dificultat durant el desenvolupament de la tècnica. 
 
L'assaig es pretén publicar en una revista científica atès que és nou i innovador tant el tractament del dolor en pacient pediàtric durant procediments clínics, com l'ús de noves tecnologies que serveixin de sedoanalgèsia sense recórrer a productes farmacològics. 
 
En l'assaig ha participat activament personal d'infermeria dels centres de salut d'Ontinyent, Xàtiva, La Pobla Llarga, Castelló i Càrcer així com de l'Hospital Lluís *Alcanyís de Xàtiva i l'Hospital d'Ontinyent. En total més de dotze professionals han participat en l'obtenció d'aquests resultats que la setmana passada van ser presentats en la reunió anual d'Hospitals Comarcals que es va celebrar a Vinaròs. 
 
Aquesta mateixa setmana l'assaig ha estat presentat en una sessió clínica a l'hospital Lluís Alcanyís a tot l'equip directiu i del Servei de Pediatria des d'on una de les seues facultatives pretén publicar-lo com a treball científic.
 
Aquesta iniciativa posa de manifest una vegada més el compromís dels professionals de la sanitat no sols en el seu treball assistencial habitual sinó també en un constant treball addicional per al desenvolupament i la innovació per una millora de la qualitat assistencial que es presta al pacient.

ENCUENTRA AQUÍ INFORMACIÓN SOBRE PREVENCIÓN Y ACTUACIÓN FRENTE A COVID-19

Aquí puedes encontrar materiales para informarte y utilizar en redes sociales con las recomendaciones oficiales frente al coronavirus. Recuerda no difundir "bulos" e informarte siempre de fuentes oficiales y sobretodo SEGUIR LAS RECOMENDACIONES actualizadas que ofrecemos por redes sociales. Muchas gracias por tu colaboración.

Professionals i usuaris de la sanitat pública units contra la violència masclista

Centenars de persones, entre professionals de la sanitat pública i usuaris, s'han concentrat a les portes dels centres per mostrar el seu rebuig a la violència masclista. Culmina així la Setmana contra la violència de gènere que el Departament de Salut Xàtiva Ontinyent ha organitzat amb diverses activitats de sensibilització i visibilitat d'aquesta xacra social.