Arranca un projecte de circularitat per a envasos i plàstics d'origen hospitalari
10/03/2025
El Departament de salut Xàtiva-Ontinyent ha donat les primeres passes per posar en marxa un projecte de circularitat de plàstics i envasos. La Unitat d'Innovació i Investigació de FISABIO al departament treballa en el desemvolupament i posta en marxa de tecnologies i protocols per a valoritzar y donar circularitat als residus sòlids no perillosos que genera l'Hospital.
La Unitat d'Innovació i Investigació del departament de salut Xàtiva-Ontinyent ha aconseguit, a través de la Fundació *Fisabio, el suport financer per a un projecte de millora en sostenibilitat mitjançant la circularitat en tota la cadena de valor de productes i envasos sanitaris.
L'objectiu principal d'este projecte és la reducció del consum d'envasos i productes plàstics d'origen sanitari i poder garantir la correcta gestió, valorització i reciclatge dels residus plàstics.
Cal destacar que un hospital comarcal mitjà genera actualment més de 580 tones de residus dels quals només el 15% es considera perillós i és tractat com a tal. El projecte se centra en una correcta classificació d'este residu no perillós ja que això generarà una reducció tant en els costos de gestió com en impacte mediambiental.
A més, pretén redactar una guia d'ecodisseny i etiquetatge per a envasos i productes sanitaris amb indicacions per a les empreses productores de manera que s'optimitze la gestió dels seus envasos al final de la seua vida útil.
També es desenrotllarà un sistema intel·ligent de gestió per a l'anomenada compra pública verda que promoga una compra de productes basada també en criteris d'impacte mediambiental.
Un altre objectiu del projecte és la realització d'un programa de formació i sensibilització entre professionals sanitaris per a capacitar-los en la implantació dels criteris de sostenibilitat en la pràctica assistencial i en la presa de decisions sobre els subministraments.
Este projecte implica el treball conjunt de *Fisabio, l'institut tecnològic *AIMPLAS, i les empreses Global *Tech i *CMplastik i compta amb un pressupost total de més de 600.000 euros que finança l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i) amb fons de la Unió Europea.
Implantació de noves tecnologies
En una segona part del mateix es treballarà en la millora de la gestió dels residus plàstics mitjançant la implantació de noves tecnologies, processos de gestió i reciclatge, així com una plataforma tecnològica que centralitze la traçabilitat, les dades i la gestió del residu en temps real i puga proporcionar un monitoratge dels resultats de tot este treball, ja que en tindre dades concretes es pot saber on s'ha d'actuar.
Amb tot això es pretén impactar sobre els centres hospitalaris amb un sistema *implantable i manejable d'economia circular basat en el mesurament d'indicadors sostenibles, en la logística dels inputs sanitaris, en la introducció de criteris ambientals en el disseny de productes i en els criteris per a la compra pública.
El departament de salut Xàtiva-Ontinyent és pioner en la implantació d'accions de sostenibilitat en la sanitat pública valenciana i compta amb dos premis europeus que reconeixen el seu lideratge en accions per a reduir la petjada de carboni que genera l'activitat assistencial sanitària.
Visita de l'equip investigador als caps de servei o grup que intervenen en el projecte de circularitat