Departament de Salut XATIVA ONTINYENT, logo.

BENVINGUDA BENVINGUDA

 

           

          Equip Directiu del Departament


Llig

ACTUALITAT ACTUALITAT

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent rep un premi al lideratge enfront del canvi climàtic

 

                                            

 

Xàtiva, 13.9.19

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent va arreplegar ahir el Premi al Lideratge en accions contra el canvi climàtic. El guardó s'entregà a Londres durant la Primera Cimera Europea sobre el clima en l'atenció sanitària a Europa (European Healthcare Climate Summit). Esta distinció l'atorga l'organització d'àmbit internacional Health Care Without Harm HCWH (cures en la salut sense dany) amb seu europea a Brussel·les; Una coalició a què pertany el Departament de Salut que inclou hospitals, sistemes de salut, professionals de la salut, autoritats locals, institucions acadèmiques i d'investigació així com organitzacions mediambientals i sanitàries. HCWH és membre consultiu de l'OMS i en l'actualitat compta amb 88 membres de 25 països d'Europa.

Este premi al lideratge ha vingut precedit d'una sèrie d'accions i iniciatives que ha recopilat la Unitat d'Investigació i Innovació del Departament des d'on s'afirma que "s'ha demostrat el compromís amb els deu principis de la sostenibilitat i la salut mediambiental: lideratge, substitució de químics danyosos, sistemes eficients de tractament de residus, energies eficients, netes i renovables, reducció del consum d'aigua, millora del transport de pacients i empleats, menjar saludable i sostenible, ús adequat de productes farmacèutics, edificis i construccions amb disseny ecològic i compres segures i sostenibles".

Encara que el Departament de Salut forma part d'esta organització des de 2014, és a partir de 2017 quan es reforça la seua aposta per la sostenibilitat i el medi ambient i ha dut a terme reformes i estratègies com són, entre altres: la realització d'auditories energètiques per a buscar la reducció d'emissions de CO2, l'adequació i millora de l'eficiència energètica de la central tèrmica substituint les calderes de gasoil per les de gas natural i també la construcció del nou hospital d'Ontinyent assegurant la reutilització de l'aigua residual per a reg, eficiència de les calderes, tancaments, aïllament, instal·lació de panells solars i control d'il·luminació. A açò ha de sumar-se una aposta per la innovació de productes sanitaris que respecten els principis de sostenibilitat eco-disseny i economia circular.


 

Nou full de ruta 2030

La Cimera on s'ha lliurat este premi té com a objectiu la busca d'informació i noves aportacions per a col·laborar en el nou -full de ruta 2030- per a una, atenció sanitària intel·ligent a Europa" tal com indiquen des de l'organització de la mateixa. En esta trobada de les organitzacions membres "s'establirà una nova visió sectorial i un marc per a l'acció, creant un impuls per a accelerar el progrés cap a una acció climàtica efectiva dins del sector sanitari". A més en esta Cimera el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha participat en diversos fòrums de "coworking" amb objectiu de promoure la cooperació i coneixement en matèria de millores i innovació davant del repte que suposa el canvi climàtic per a la salut.

 

                                     

 

 

Com a part d'esta cooperació el Departament s'ha reunit també amb el grup en que es troba integrat en un projecte, que està previst d'inici l'any que ve, i que té per objecte reduir les emissions de CO2 en les instal·lacions sanitàries de les regions del Mediterrani, un projecte en què treballarà conjuntament amb hospitals i institucions sanitàries de França, Itàlia i Malta.


 

                                    
 


 

Agraïment a professionals

Després de conéixer-se el passat mes de juliol este guardó, la Gerent del Departament Margarita Llaudes va emetre una nota d'agraïment als professionals en què afirma que "el sector de la salut té un paper clau que jugar en la reducció de la seua pròpia empremta ambiental al mateix temps que en la Promoció de la salut ambiental" i "l'aposta decidida pel medi ambient" que mostra haver rebut este guardó. Llaudes agraïx als seus professionals "per l'interés i implicació en els processos que estem impulsant al marge de la nostra labor merament assistencial. Una sensibilitat que enfront del canvi climàtic és necessari promoure en totes les nostres actituds quotidianes".

 

 


 

DEPARTAMENT DE SALUT XATIVA - ONTINYENT DEPARTAMENT DE SALUT XATIVA - ONTINYENT